Çevremizde gördüğümüz farklı çalışma modlarına sahip her tür mekanik veya elektronik cihaz, kendisinden beklenilen işleri yapabilmesi için bir şekilde komut ya da komutlara ihtiyaç duyar. Söz konusu cihaz, mekanik bir cihaz olduğunda bir takım dişliler, hareket eden parçalar, kollar vasıtası ile yapması gereken iş öncesinde tanımlanır. Mekanik cihazlarda kullanılan farklı boy ve diş sayısındaki her dişliyi, farklı boylardaki her kolu bir komut olarak algılayabilirsiniz. Bunlar bir araya geldiklerinde o mekanik cihazın çalışmasını sağlayan programı oluştururlar. Farklı çalışma modları arasında geçiş yapabilmek için veya bir başka deyişle kullanıcı arayüzü olarak bir takım basılan butonlar, kollar veya çevirmeli butonlar kullanılır.

Söz konusu cihaz, elektronik bir cihaz olduğunda ise 2 farklı durum ortaya çıkar.

Kemai MD-505BT Analog FM Radyolu USB TF Kart Girişli Ahşap Şarjlı Nostaljik  Radyo Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçe

1.Durum: Cihaz, yukarıdaki resimdeki gibi manuel bir radyo olabilir. Bu tür elektronik cihazlarda radyo sinyallerinin sese dönüştürülmesi, farklı radyo frekansları arasında geçiş yabilme kabiliyeti ve sesin yüksekliğinin ayarlanabilmesi özellikleri, fabrikada devreler halinde hazırlanmıştır. Bu devreler üzerindeki her bileşen bir komut olarak algılanabilir. Bu bileşenler bir araya gelip radyoyu meydana getiren programı oluştururlar. Kullanıcı arayüzü olarak, basılan veya dönen butonlar kullanılabilmektedir.

2.Durum: Cihaz, monitör, lcd ekran, dijital göstergeler,işlemci,ram,rom vs. birimlerini içeriyorsa muhtemelen mekanik yöntemlerle ya da basit devrelerle karşılanamayacak kadar özellik içeriyordur diyebiliriz. Bu tür cihazlar, bilgisayar, bilgisayarlı sistem ya da akıllı cihaz olarak adlandırılmaktadır.

Akıllı cihazların, çok fazla özelliğinin bulunmasının yanında genişleyebilme ve güncellenebilme özellikleri de vardır. Örneğin günümüzde yaygın şekilde kullanılan LCD televizyonlar, farklı türlerde TV yayınlarını ekranda gösterebilmesinin yanında internete bağlanabilme, farklı amaçlar için uygulamalar yüklenebilme, kendi kendini internet üzerinden güncelleyebilme ve oyun oynayabilme gibi özelliklere sahiptir.

China 32'' LED LCD TV Smart TV with LED back light, wall mount, HDMI&USB,  1366*768 on Global Sources,32 tv,Smart TV,led tv 32 inch

Akıllı cihazların bu kadar çok özelliği yerine getirebilmesini sağlayan buluş metin tabanlı programlamadır. Yani komutların kelimeler ile elektronik cihazlara verilmesidir. Bu sayede, her farklı işlev için farklı mekanik tasarım veya farklı devre tasarımı yapmaya gerek kalmamıştır.

Metin tabanlı programlama, konuşma dilinin yapısına benzer bir yapıdadır. Konuşma dilinde kelimeler ve kurallar bulunur. Bu kelimeleri kullanarak kurallara uygun olarak cümleler kurulur ve anlatılmak istenilen anlatılır. Günlük hayatta belkide sadece 100 adet kelime ile sayısız duygu ve düşünce anlatılabilmektedir.

Metin tabanlı programlama için de konuşma dili örneği verilebilir. Az sayıda komut ile sayısız probleme çözüm üretilebilir.

Bilgisayar ve bilgisayarlı sistemlerinin gelişim süreci içerisinde önce ihtiyaç duyulan komutlar ortaya çıktı ve zaman içerisinde bu komutlar programlama dillerini oluşturdular. Programlama dilleri de, başka ve yeni programlama dillerinin gelişmesine imkan sağladılar.