Bilgisayar sistemleri(Bilgisayarlar ve diğer akıllı cihazlar) programcılar tarafından verilen; Aç, kapat, oku, yaz, sil,kaydet gibi metin tabanlı komutlar vasıtası ile yapılması istenilen görevleri yerine getirirler. Bu komutların, ihtiyaca göre zaman içerisinde sayısı artmış ve bazı kurallar belirlenmiştir. Komutları geliştiren şirket ya da organizasyonlar kendi geliştirdiği komut grupları ve kurallara bir isim vermiştir. Bu komut grupları ve kurallardan oluşan bütüne programlama dili adı verilmiştir.

Yukarıda bir programa ait C# dilindeki komutları görmektesiniz. Bu komutlar, yukarıdan aşağıya doğru sırası ile bilgisayar tarafından işleme alınır ve sağ tarafta açıklamasını yazdığım işleri yaparlar. Aynı iş, işlevleri aynı ancak yazılışları farklı olan başka bir dile ait komutlar ile de yapılabilir. Bazen aynı iş, başka bir dilde yazıldığında satır sayısı açısından daha uzun veya daha kısa olabilir. Tabi ki bu durum, diller arasında bir üstünlük göstergesi sayılamaz çünkü başka bir iş için tam tersi bir durum ortaya çıkabilir.

Kaç dil bilmeliyim?

Bu konuda öncelikle bir dil üzerinde programlamanın temellerinin öğrenilmesi tavsiye edilir. Bunun ardından çalışmak istenilen sektöre uygun olan dil ya da diller üzerinde durulabilir. Bazı durumlarda öğrenilen bir adet dil uzun süre işinizi görebilir. Olabildiğince çok programlama dili bilmek çoğu zaman avantaj sağlamayacaktır. Çünkü her programlama dili kendi içerisinde yeni bir konuşma dilini edebi seviyede öğrenmek kadar detay içerir. Bu sebeple amaca uygun bir kaç dil üzerinde uzmanlaşmak daha fazla fayda sağlayacaktır.

PROGRAMMING LANGUAGE AND WHY IS IT IMPORTANT

Günümüzde, yukarıda görüldüğü gibi çok sayıda programlama dili kullanılmaktadır. Bu kadar çok sayıda programlama dilinin geliştirilmesi sadece farklı organizasyonlar tarafından geliştirilmiş olması değildir. Çok sayıda bilgisayar sistemi çeşidi olması da ayrı bir etkendir.

Örneğin, üzerinde bir yazılım bulunduran çamaşır makinesinin sahip olduğu bilgisayar sistemi ile günlük hayatta kullandığımız bilgisayarların sahip olduğu donanımsal(işlemci, RAM vs) imkanlar aynı değildir. Çamaşır makinesinde daha kısıtlı imkanlara sahip bir bilgisayar sistemi bulunduğundan dolayı, bu kısıtlı imkanlarla çalışabilecek bir programlama dili gereklidir.

Programlama dillerinin gelişiminde bir başka etken ise aynı bilgisayar sistemi üzerinde farklı yazılımsal platformların ortaya çıkmasıdır.

Örneğin, web sayfaları ile masaüstü uygulamaları aynı bilgisayar üzerinde çalışmalarına rağmen programlama açısından birbirlerinden çok farklı 2 disiplindir.

Windows, MacOS,Linux,Android,IOS gibi pek çok farklı işletim sistemi de programlama dillerinin gelişiminde bir etkendir. Her işletim sisteminin imkanları ve sınırlamaları farklıdır. Zaman içerisinde bu imkan ve sınırlamalara uygun yeni programlama dilleri geliştiği gibi var olan programlama dilleri de farklı işletim sistemlerinde çalışabilecek şekilde gelişmiştir.