Bu konuda kısa bir araştırma yaptığınızda dahi çok sayıda alternatif önerildiğini göreceksiniz. Programlama ile ilgili herhangi bir tecrübesi olmayan birisi bu alternatifler arasında nasıl seçim yapmalı? Bir seçim yaptığında doğru seçimi yaptığını ya da başka bir ifade ile doğru bir yatırım yaptığını nasıl anlayabilir?

Öncelikle yapılan seçim her ne olursa olsun öğrenilen programlama dilinin size programlama dünyasında ortak olan pek çok bilgiyi öğreteceğinin farkında olunması gerekir. Programlama alanında ki farklı yol arayışları sizi hiç bir zaman geriye döndürmez aksine ileri doğru giden yolda farklı alternatifler sunar.

Programlama dili arayışına doğru bir bakış açısı ile bakmaya başlamışsak artık arama alanını daraltmaya başlayabiliriz. Peki kaç adet programlama dili var ve ne ile karşı karşıyayız?

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_programming_languages

Yukarıdaki bağlantıya bakılacak olursa yüzlerce programlama dili olduğu görülecektir. Yeni başlayanlar için korkutucu bir tablo olduğu söylenebilir. Ancak sektörde işe başlanıldığında bir proje üzerinde yıllarca çalışıldığı dikkate alınırsa ve emekliliğe kadar yaklaşık 30 yıl çalışıldığı düşünülürse çok da fazla programlama dili ile uğraşacak kadar zamanımızın olmadığı görülür.

Şimdi gelelim önemli soruya; O zaman hangi programlama dili ile başlamalıyım?

Bunun için, www.statista.com tarafından geliştiricilerden elde edilen bilgilerle oluşturulan grafiği inceleyerek başlayabiliriz. Grafiğe bakıldığında JavaScript dilinin en çok oylanan dil olduğu görülmektedir. Buradan hemen ilk sıradaki dili hemen öğrenmeliyiz sonucu çıkar mı?

Bu sorunun cevabı hem evet, hem hayır. Javascript tabi ki çok önemli dillerden bir tanesidir ve her programcı bir gün bir miktar öğrenmek zorunda kalır. Ancak dünya çapında yapılan bu istatistikler ülke ve sektör bazında geçerli olmayabilir. Çalışmayı düşündüğünüz ülke ve sektörde yukarıdaki sıralama biraz farklı olabilir.

Arama alanını daraltabilmek için öncelikle sektörde ne yapmak istenildiği belirlenmelidir. Yani diyelimki web sayfası yapmayı düşünüyorsunuz, web sayfası yapılacaksa arayüzü mü tasarlanacak, yoksa sunucu tarafındaki programlar mı yazılacak? Ya da mobil uygulamalar mı geliştirmek istiyorsunuz? Veya masaüstü uygulamalar mı geliştirmek istiyorsunuz?

Çalışılmak istenilen alan belirlenebilirse öğrenilmesi gereken dil ya da diller de ortaya çıkacaktır.

Hangi alana yönelinmesi gerektiği konusunda tereddüt yaşıyorsanız yalnız olmadığınızı unutmayın. Her programcı aynı karmaşayı kariyer hayatının başlangıcında yaşamıştır. Bunun için sektörde çalışan tecrübeli geliştiricileri çeşitli platformlarda takip etmeli ve düzenledikleri seminer, etkinlik vb. lere mutlaka katılınmalıdır. Bu konuda yazılım firmaları da hem sosyal sorumluluk projesi olarak hem de stajer seçimi için çeşitli eğitim organizasyonları düzenlemektedirler. Bu etkinlikler de mutlaka değerlendirilmelidir.

Eğer konu üstünde araştırmaya, dinlemeye ve okumaya başlamışsanız çeşitli fikirler oluşmaya başlamıştır. Ve arama alanınızda oldukça daralmış olmalı. Unutmayın ki bu aşamada elinizdeki seçeneklerin her biri eşit derecede değerli olacaktır.

Bu seçeneklerden hangisini seçeceğiniz ise, sizin içinizden gelen ve severek yapacağınız alan ile ilgili olan olacaktır. Severek yapmayacağınız bir seçenek üzerinde durmanızı önermem. Çünkü zorlu bir öğrenme süreci sizi beklemekte ve severek çalışacağınız bir alan bu süreci kolaylaştırıcı bir etki yaratacaktır.