3.Ders İlk Uygulamam

İlk derste, Microsoft Visual Studio’nun nasıl elde edileceği ve nasıl kurulacağından bahsedilmişti. Bu derste bu IDE kullanılarak ilk uygulama geliştirilecektir.

  1. Adım

Microsoft Visual Studio 2019 ilk açıldığında aşağıdaki pencere sizi karşılayacaktır.

1.Resim

Bu pencerede Yeni bir proje oluştur seçeneği ile devam ediyoruz.

Not: Yapılacak olan uygulama ne kadar basit ve önemsiz olursa olsun bu IDE de her uygulama için bir Proje oluşturulması gerekir. Visual Studio aynı anda birden fazla proje ile çalışmaya da imkan sağlamaktadır. Bu durumda birden fazla projenin bulunduğu kümeye ise Çözüm(Solution) adı verilir.

2. Adım

Bu adımda açılmak istenilen projenin türü seçilmelidir. Bu listede 2. Resimde görüldüğü üzere çok sayıda proje türü bulunmaktadır. Yapılacak olan örneklerde Konsol Uygulaması proje türü kullanılacaktır. Bu sebeple Şablon ara seçeneği ile Konsol Uygulaması proje türünü aratabiliriz.

2. Resim

Arama sonucunda birden fazla Konsol Uygulaması türü olduğu 3. Resimde görülmektedir. Bu seçeneklerden aşağıda seçili olan seçeneği seçerek devam ediyoruz.

3. Resim

3. Adım

Bu aşamada oluşturulan projeye istediğiniz bir isim verebilir ve projenizi bilgisayarınızda istediğiniz bir konuma yerleştirebilirsiniz.

4.Resim

4.Resimde görülen Altyapı seçeneği ise 2. derste bahsedilen .Net Framework altyapısı ile ilgilidir. Buradaki versiyon seçimi, kendi bilgisayarınız için önemsizdir. Yukarıda görülen gerekli .NET Framework versiyonu bilgisayarınıza Visual Studio ile birlikte yüklenmiştir. Ancak uygulamanızı başka bir bilgisayarda çalıştırmak istiyorsanız o zaman yukarıda seçtiğiniz .NET Framework versiyonunu o bilgisayara yüklemeniz gerekir.

Gerekli seçimler yapıldıktan sonra Oluştur seçeneğini seçip devam ediyoruz.

4. Adım

Bu adıma geçtiğimizde sizi 5. resimdeki arayüz karşılayacaktır.

5. Resim

Bu arayüzde şimdilik ihtiyacımız olan menüleri biraz tanıyalım.

Dosya menüsü

6.Resim

Dosya menüsü kullanılarak aşağıdaki işlemler yapılabilir;

  • Yeni proje oluşturma
  • Var olan projeyi açma
  • Proje veya Çözümü kapatma
  • Projeyi kaydetme(Bu işlem Ctrl+S) kısayolu ile de yapılabilir
  • Kod sayfasını yazdırma

Editör

7. Resimde görülen bölüm, kodların yazıldığı editör alanıdır. Ayrıca Program.cs isimli kod dosyasının Visual Studio da açılmış halidir. Program.cs dosyasını herhangi bir editör ile de görüntüleyebilirsiniz.

Kütüphaneler

Editör içerisinde görülen ilk 5 satırdaki kodlar ihtiyaç duyulan kod kütüphaneleri ifade eder. Programlama dillerinden yazılacak olan komutlar kütüphaneler halinde kategorize edilmiştir. Bir komut kullanılmadan önce ait oldğu kütüphane 7. Resimdeki gibi belirtilmelidir. Bazı sık kullanılan komutlara ait kütüphaneler otomatik olarak eklenir.

7. Resim

namespace nedir?

İsim uzayı anlamına gelen bu kelime, programlamada vazgeçilemeyecek bir yönteme olanak sağlar. Programlamada kod satır sayısı uzadıkça yönetilmesi zorlaşır. Bu sebeple kodlar farklı kod sayfalarına bölünür. Farklı kod sayfalarındaki kodların birbirleri ile iletişim halinde olabilmesi içinde farklı kod sayfalarına aynı isim uzayı adı verilir. Bu şekilde farklı sayfalar arasında ilişki kurulmuş olur.

class nedir?

Sınıf anlamına gelen bu kelime, nesne tabanlı programlama kavramı ile ilgilidir. Bu kavram ilerleyen derslerde detaylı şekilde ele alınacaktır. Ancak şimdilik, programlamada yazılan komutların bir hiyerarşik bir düzen içinde sınıflandırılması için kullanılması içindir denilebilir.

Main nedir?

Programlamada yazılan komutlar belirli bir yerden başlanarak çalıştırılır. Bu başlangıç noktası Main bloğudur. Bir programda kaç satır kod olursa olsun ya da kaç sayfa kod olursa olsun çalışmaya Main bloğundan başlar.

Çözüm Gezgini

Sağ tarafta gördüğümüz bu menü, projede bulunan dosyaların görülebildiği ve yönetilebildiği menüdür.

8.Resim

Program.cs dosyasını yanlışlıkla kapatırsanız bu menüden üzerine tıklayarak yeniden açabilirsiniz. Ya da yeni bir kod sayfasına ihtiyaç duyarsanız bu menüden ekleyebilirsiniz. Veya silmek istediğiniz bir dosyayı buradan silebilirsiniz.

Çözüm gezgini menüsünü kaza ile kapatırsanız Görünüm sekmesinden yeniden açabilirsiniz.

İlk Program

Aşağıdaki program, her ne kadar basit görünse de belki de her programcının geçtiği bir aşamayı temsil eder.

9.Resim

Yukarıdaki kod yazıldıktan sonra 10.Resimde görülen Başlat butonu ile çalıştırılırsa ilk uygulamanız çalışacaktır.

10.Resim

Ancak, uygulama bir anlığına ekranda görünüp hemen kapanacaktır. Çünkü Konsol Uygulamalarında çalışacak başka kod yoksa uygulama kapanır. Eğer uygulamanızın çalışır durumda ekranda kalmasını istiyorsanız bunun çözümü için 2 farklı yol tercih edilmektedir.

Çözüm 1: Uygulamayı CTRL ve F5 tuşlarına aynı anda basarak çalıştırmak.

Çözüm 2: 11.Resimde görülen komutu son satıra eklemek.

11.Resim

Yukarıdaki program CTRL ve F5 tuşları ile çalıştırıldığında aşağıdaki çıktıyı vermesi gerekir.

12.Resim

Eğer yukarıdaki çıktı elde edildiyse aşağıdaki kazanımlar elde edilmiştir.

  • Microsoft Visual Studio yüklenmiş ve çalışmaktadır.
  • Konsol uygulaması türünde proje oluşturma ve arayüzün kullanımı öğrenilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir